Search This Blog

Sunday, 9 November 2014

Sedekah Subuh

Assalamu'alaikum wbt,

Wawa kongsikan petikan dari group emas whatsapp GCP. Perkongsian dari seorang sahabat wawa merangkap dealer emas.")

Semoga perkongsian ini memberi kebaikan kepada kita.


Jom! Kita amal 

SEDEKAH SUBUH...

Sememangnya kita hidup ini penuh dengan dugaan, dan banyak perkara yang menjadikan kita stres. masalah kewangan, kerja dan sebagainya.
bagi saya ...ingin sekali berkongsi pengalaman agar dapat menjadi salah satu jalan keluar bagi sahabat-sahabat di fb,whatapps

sedekah subuh ini telah lama kami (penulis dan group  laksanakan) hampir 10 tahun lamanya, cuma baru-baru ini sahaja saya berani berkongsi dengan sahabat kerana sebaiknya amalan disembunyikan. Namun kerana ingin menjadikan perkara ini amal jariah kami, maka saya mewar-warkan di sini.

saya terbaca satu hadis hampir 10 tahun lalu tentang, malaikat keluar bersama mentari pagi dan mendoakan mereka yang bersedekah dengan limpahan rezeki dan mendoakan orang yang tidak bersedekah dengan ancaman kemusnahan harta benda dan laknat. Sangat menakutkan ketika saya membaca tulisan tersebut terus saya memulakan sedekah subuh keesokkannya.

oleh kerana zaman yang menuntut segala-galanya hendak pantas, maka sukar bagi kita yang bekerja hendak mencari fakir miskin atau anak yatim pada subuh-subuh hari sebagaimana Zainal Abidin (Sydina Ali) melaksanakannya di Madinah.

oleh itu, setiap pagi saya memasukkan wang ke dalam sebuah bekas kuih sebaik sahaja sudah solat subuh, dan apabila sampai masa 30 hari atau 40 hari saya akan serahkan kepada kakak saya untuk memasak sarapan pagi untuk diberi kepada anak yatim dan fakir miskin setiap hari. kami memberi makan hampir 30-40 orang fakir miskin sarapan pagi setiap hari sejak 10 tahun yang lalu dan kami telah menemui pelbagai PERISTIWA AJAIB yang tidak mampu saya ceritakan di sini.

sejak 4-5 bulan yang lalu saya telah mula menyebarkan amalan ini, dan pada hari Rabu lepas semasa saya di Kuching saya telah memberitahu rakan-rakan ketika makan malam, dan salah seorang dari mereka "pick up" apa yang saya katakan.
pada hari Jumaat, dia sibuk mencari saya di pejabat, kerana ingin mengucapkan terima kasih, kerana baru sahaja sekali dia melakukan sedekah subuh ini dia sudah dianugerahkan rezeki, iaitu menantunya mendapat pekerjaan.

tadi dia bercerita lagi, claim kerja luarnya sudah diperoleh sedangkan pada kebiasaanya claim akan mengambil masa satu tahun baru dibayar. 

seorang lagi sahabat menyatakan, "apa yang aku tidak mintak pun dapat, sampai perkara yang aku fikir tak logik pun aku dapat" itulah kata-katanya...

seorang sahabat lain, mempunyai anak istimewa, dan anaknya kini sudah boleh bercakap....memanggil namanya IBU...setelah 5 tahun tidak mampu berkata-kata.

seorang sahabat lagi berkata, dia berasa sangat tenang, walaupun ada banyak masalah, tuntutan kerja dan sebagainya...tenang setenang-tenangnya. Ini adalah kali ke-10 dia memberikan sedekah selama hampir setahun.

CARANYA?...mudah sekali

pilihlah WAKTU yang paling AFDHAL....iaitu SELEPAS SUBUH DAN SEBELUM SYURUK..dan masukkanlah tak kira berapa sen/rm ke dalam tabung sedekah subuh itu, semasa hendak memasukkan wang itu berniatlah apa sahaja niat yang baik-baik untuk anda dan keluarga....dan masukkan ke dalam tabung itu sehingga genap sebulan, agihkanlah kepada mana-mana orang/badan yang memerlukan dan teruskan amalan itu seperti biasa. Bagi kumpulan saya, kami menyediakan sarapan pagi untuk anak yatim dan fakir miskin.

setiap ahli dalam rumah perlu mempunyai tabung sedekah subuh mereka sendiri, walaupun anak itu berusia 6 bulan...

seperkara lagi sekiranya kita out station,tetapi diteruskan dengan memasukkan duit sedekah subuh itu ke dalam wallet kecil atau sampul surat duit raya setiap subuh, selepas balik dari out station pindahkan duit dalam sampul duit raya tadi ke dalam tabung sedekah subuh kita...

Testimoni Shaklee Collagen Powder

Assalamualaikum wbt,

Wawa nak share testimoni selepas menggunakan Collagen Powder Shaklee, parut Chicken Pox Hilang..!")



Kesan Parut Chicken Pox Hilang 
=======

Parut chicken pox hilang selepas consume Collagen powder.

Tengoklah perbezaan kat photo bawah ni, terukkan kena chicken pox.

Alhamdulillah, hilang selepas consume collagen powder.

======
Sedikit Info tentang Demam Chicken Pox juga dikenali sebagai Demam Pelentong.

1. Pelentong atau chicken pox kerap menjangkiti kanak-kanak berusia 2-8 tahun, tetapi ia boleh menjangkiti sesiapa tanpa mengira usia.

2. Berpunca daripada varicella zoster virus yang akan kekal diam di dalam badan selepas jangkitan pelentong (chicken pox ) sembuh. Ia boleh aktif semula dan menyebabkan penyakit kayap ( herpes zoster).

3. Pelentong tersebar melalui udara dari pesakit yang sedang mengalami jangkitan pelentong apabila mereka batuk atau bersin, serta jika tersentuh cecair dari kulit pesakit pelentong. Ianya boleh berjangkit dari tempoh 3 hari sebelum ruam keluar sehingga pesakit mempunyai bintil-bintil berair ( dalam tempoh 5 hari dari hari pertama ruam tumbuh).Selepas kulit kering, ianya tidak lagi berjangkit. Kulit keras yang timbul selepas ianya kering (scab) tidak boleh menjangkitkan pelentong ( chicken pox).

4. Kanak-kanak biasanya tidak mengalami sebarang demam. Orang dewasa pula kerap mengalami demam, sakit badan, sakit kepala 2-3 hari sebelum bintil-bintil air tumbuh di badan.

5. Ruam yang timbul bermula daripada, kepala/ muka, kaki dan tangan dahulu, merebak ke arah badan/ belakang. Ruam pelentong ini sangat gatal.

6. Kesan daripada pelentong ialah selalunya ia meninggalkan parut di badan. Kadangkala, jangkitan kuman staphylococcus/ streptococcus juga boleh terjadi terutama jika ianya digaru. Namun, komplikasi lain yang serius seperti jangkitan paru-paru, kurang darah pembeku( platelet), jangkitan pada selaput otak ( encephalitis) jarang berlaku kecuali kepada orang- orang yang mempunyai sistem pertahanan badan yang lemah ( contohnya pengidap HIV, orang yang mengambil steroid yang lama, pesakit kanser)

========
Orang tua2 cakap, demam chicken pox sekali seumur hidup. Setiap orang pasti akan kena. Samada kena waktu kecil atau besar.

Kena waktu kecil, untunglah. Parut dah hilang lama kan. Kalau kena time besar, tambah plak yang jenis payah nak hilang parut. Tak ke haru?

Ehh, sekarang ni macam2 ada untuk hilangkan parut. Antaranya, mestilah Collagen Powder dari Shaklee.

Dijamin berkualiti tinggi, selamat dan semulajadi.

Belum cuba belum tahu, dah cuba pasti repeat order.")

Puan Wawa
0199966576


-------------

For Info and Order:



emel : wanrokiahwanismail@gmail.com 
 sms/whatsapp : 019 996 6576 ID Shaklee: 1109915 
COD Vitamin Shaklee : Paka & Sekitar 

 “INGINKAN PENDAPATAN LUMAYAN SEHINGGA 6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE? HUBUNGI SAYA SEKARANG UNTUK SAYA BIMBING ANDA. KELAS BIMBINGAN 100% ONLINE TANPA PERLU ANDA KELUAR RUMAH. WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH LAGI DIPERLUKAN”

Fresh Good Morning

Assalamualaikum wbt,


Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, Allah panjangkan usia kita hari ni. Jemput syukur sahabat.

Alhamdulillah

Subhanallah

Allahuakbar

Astaghfirullah.

Alfatihah buat suami juga ibuayah, semoga hari ni dimudahkan segala urusan.

Apa khabar sahabat, wawa doakan kalian yang singgah ke blog wawa disihatkan tubuh badan dan dikurniakan rezeki yang melimpah ruah. 

Happy sunday! Hari ni wawa kerja, korang pasti tengah bercuti. Di pantai timur, hari ahad adalah hari bekerja. Jom kita bekerja sekueknyo..hehe

Tips Kecantikan & Kesihatan 

------

Minum air 1 gelas selepas bangun tidur. Nak awet muda, kumur laa dengan air tu sekali. Ini petua orang lama-lama tau. Sapa yang amalkan, memang awet muda!")


Motivasi Pagi

Assalamualaikum wbt,

The Distance Between Your Dreams and Reality is Called Action!


Sesuatu Impian tidak akan tercapai tanpa kita BERTINDAK.. Ramai yang punyai Impian yang BESAR tapi berapa ramai yang sanggup untuk BERTINDAK? Cuba tanya hati.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...