Search This Blog

Saturday, 26 December 2015

Mummy Yang Perasan Sentiasa Sihat

Assalamualaikum wbt,

Hai semua, apa khabar? Alhamdulillah, pejam celik pejam celik kejap saja masa berlalu. dah nak berakhir tahun ni ye. Dah complete azam tahun lepas? 

Ada mummy yang berazam nak fully breastfeed si manja kan, tercapai tak? Kalau tercapai alhamdulillah, if sebaliknya jemput baca kisah ibu muda ini. 

Mungkin sama dengan pengalaman kalian.




Pengalaman Puan Nadiah 

Dulu rasanya sihat je. 

Masa pregnant ada terbaca senior masa sekolah cerita macamana dia tambah susu badan. Oh ok. Baca jelah 😁

Sampai masanya, Zahin lahir, prolong jaundice dan tak poo poo lebih 10 hari. Bacaan bilirubin naik turun. Beri susu badan asalnya. Doktor suggest beri susu formula untuk 2 hari saja. New mom yang tak keruan dan cetek ilmu ni follow je. Tengahari kasi susu formula, Maghrib tu terus poo poo. Meconium lagi. Hihi.

2 hari tak menyusu. Tapi tak pump. Mulalah perasaan susu badan macam kurang. Zahin asyik menangis. Memang ingat tak cukup susu lah apa lagi masa tu. Sehingga umur Zahin sebulan, campur formula milk.

Tak boleh jadi ni. Niat nak fully breastfeed dah lama. Sebelum kahwin lagi! Ingatkan senang je nak keluar susu ni. Dah rasa sendiri baru tahu.

Teringat kat senior sekolah yang cerita tentang tambah susu badan. Baca dengan sungguh TEKUN. Akhirnya decide nak beli macam yang akak tu makan. Beli dari kawan ofis dia.

Start makan supplement Shaklee, dan bestfriend pun kata jangan campur formula langsung dah kalau nak banyakkan susu badan balik. Bila Zahin nangis je, terus menyusu. Gigih. Rasa macam 24 jam menyusu je masa tu. Penat tolak tepi.

Tak lama lepastu, eh, biji-biji kat muka Zahin dah tak ada. Licin dah muka dia. Rasa susu cukup. 

Tak lama lepastu baru teringat, eh, dah lama tak sakit pinggang. Eh, dah lama tak selesema. Eh, dah lama tak senggugut. Eh, tak rasa nak pitam macam dulu-dulu. Eh, muka tak pucat sangat. Ada banyak lagi eh-eh yang lain.

Oh, rupanya dulu tak berapa sihat.

Badan kita ni perlukan vitamin, bukan hanya untuk sihat tapi untuk bekalkan nutrisi penting supaya badan kita ni kekal cergas dan cerdas.

Sihat adalah mahkota bagi orang yang sakit.

Jom sihat seisi keluarga.")

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...