Monday, 17 August 2015

Resepi Cucur Bilis Sedap Dan Sedap

Assalamualaikum wbt,

Semalam punya cerita, wawa dan suami readykan cucur bilis. Jam 11 malam baru request nak makan cucur atau orang terengganu panggil "Jeput Bilis"..hehe

Wawa prepare bahan, suami yang kacau dan goreng. Walaupun simple je bahan-bahannya tapi cucur ni rasa sedap tau. Cuma wawa kurang suka sikit bila husband wawa taruk bilis belambak. Macam bilis bersalut tepung jadinya..hehe


Bahan-Bahan


  1. Tepung gandum 300g (2 orang makan)
  2. Bawang besar di potong 
  3. Kacang panjang potong dadu
  4. Bilis ikut cita rasa korang nak letak banyak ke sikit
  5. Garam secukup rasa
  6. Air suam (taruk sikit2 ye)

Cara-Cara Membuat Cucur:

Masukkan Bilis, Bawang dan kacang panjang ke dalam bekas atau bowl besar. Masukkan tepung gandum dan air sedikit demi sedikit sambil kacau. Pastikan tepung gandum menjadi adunan rata. Pastikan ia tidak terlalu lembit dan tidak terlalu keras. Orang kata agak-agak laa ye.. hehe.

Selepas itu, panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas, masukkan sesudu demi sesudu dan goreng hingga habis. Goreng sampai kekuningan  supaya rangup untuk dimakan..
Ok, siap dan boleh dihidang..hihi

Simple kan? Boleh laa buat makan sambil-sambil tengok tv tu.. hihi

Selamat mencuba..”)

Rahsia Kuku Cantik Berkilat

Assalamualaikum wbt,

Hai semua, apa khabar? Alhamdulillah, semoga kalian semua sihat-sihat dan ceria. Oppss, ada yang kurang sihat ye? Haa, jangan lupa makan VITAMIN C SHAKLEE atau NUTRIFERON ataupun  VIVIX. Ketiga-tiga produk ini dapat bantu meningkatkan imuniti badan dan mempercepatkn demam ataupun selsema jadi baik.

Wawa lebih prefer makan Vitamin C dan Vivix kalau rasa tak sedap badan, sebab bila makan Alhamdulillah rasa macam nak demam tu hilang. Sebab ia bantu badan wawa jadi kuat untuk melawan virus demam tu. Wawa nasihatkan jangan amal makan panadol. Untuk pengetahuan korang, panadol bertindak membiuskan virus, bila kesan panadol hilang virus akan kembali segar. Perasan tak, bila kita makan panadol badan kita akan baik sekejap, selepas beberapa jam demam kita akan datang balik.

Jadi, jagalah kesihatan dengan member makanan vitamin yang semulajadi supaya badan kita sentiasa cergas dan segar..”)

Hari ni wawa nak sharing tentang kuku. Kuku CANTIK pasti jadi idaman semua orang terutama perempuan. Wawa suka kuku yang cantik dan kilat. Nampak keperempuanan kan? Hehe.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...