Search This Blog

Saturday, 26 December 2015

Tanjung Lumpur : Medan Ikan Bakar Popular Di Pahang

Assalamualaikum wbt,

Semalam punya story, wawa dan suami ke Kuantan. Niatnya nak stay laa satu malam di Zenith Hotel tapi cancel last minute sebab hubby ajak balik ke Paka plak.

Bagi mengelakkan kekecewaan wawa, hubby ajak makan di Tanjung Lumpur tempat favourite wawa laa boleh kata.. Hehe

Sebab boleh makan ikan segar, sotong segar, ketam, udang, lala dan banyak lagi.

Sampai sana, sangat terkejut laa wawa bila mana terpaksa menempuh jalan yang sesak hanya untuk masuk ke kedai ikan bakar yang berkenan di hati. Seriously, ramai sangat orang. Ye la, hari cuti kan lupa plak wawa. Jadi semua bawak keluarga makan besar di sini.

Sedikit review dari wawa makan kat Tanjung Lumpur ni. Kedai pilihan hubby semalam kurang menepati citarasa wawa  tapi tetap penuh meja ok. Nak pilih ikan pun terpaksa tunggu turn dan berebut juga.

Jom lihat apa pilihan hubby untuk makan malam semalam. 

Info Kesihatan : Khasiat Garlic Shaklee

Assalamualaikum wbt,

Garlic! Paling wawa tak suka. Tapi, garlic punyai banyak khasiat tau. Macam confinement lady cakapkan ni..

Jangan Lakukan 24 Perkara Dalam Hidup Anda

Assalamualaikum wbt,

Ingat!! Jangan Lakukan 24 Perkara Ini Dalam Hidup Anda

   1  Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan in tidak disukai oleh ALLAH s.w.t.
   2  Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar).Dikhuatiri terbawa keluar najis dan mengotori seluruh rumah kita.
   3  Jangan makan dan minum dalam bekas yg. pecah @ sumbing. Makruh kerana ianya merbahayakan.
   4  Jangan biarkan pinggan magkuk yg. telah digunakan tidak berbasuh.Makruh dan mewarisi kepapaan
   5  Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat)
   6  Jangan makan tanpa membaca BISMILLAHHIRRAHMANNIRAHIM dan doa makan.Nanti makanan yg. dimakan adalah dari muntah syaitan.
   7  Jangan keluar rumah tanpa niat membuat kebajikan @ kebaikan.Takut-takut mati dalam perjalanan.
   8  Jangan pakai kasut atau selipar yg. berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.
   9  Jangan biar mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
   10 Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dari baiknya.
   11 Jangan menangguhkan taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
   12 Jangan ego untuk meminta maaf kepada kedua ibubapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.
   13 Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak siratulrahim.
   14 Jangan lupa bergantung harap hanya kepada ALLAH s.w.t dalam setiap kerja kita. Nanti sombong bila berjaya dan kecewa pula bila gagal.
   15 Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.
   16 Jangan banyak ketawa nanti mati jiwa.
   17 Jangan biasakan berbohong kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang org.kepada kita.
   18 Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan kerana doa makhluk yg.teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH s.w.t.
   19 Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan kekal selamanya. Carilah kehidupan dunia untuk akhirat.
   20 Jangan duduk dalam bilik air terlalu lama kerana disitulah tempat tinggal jin kafir dan syaitan.
   21 Jangan merokok dan memasang kemenyan kerana asap itu adalah makan jin.
   22 Jangan lupa membaca BISMILLAHIRRAHMANNIRAHAIM dan salam ketika masuk kerumah dikhuatiri jin dan syaitan masuk bersama.
   23 Jangan memakai tangkal kerana ALLAH s.w.t tidak sempurnakan agama seseorang itu jika memakai tangkal ini adalah kerana dikhuatiri kita bergantung kepada tangkal bukan kepadaNYA.
   24 Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata jangan sebab semuanya untuk kebaikan dan sesungguhnya ALLAH s.w.t itu lebih mengetahui.Yang baik itu adalah dari ALLAH s.w.t dan yg.buruk itu dari hambanya juga.

Kongsikan kepada rakan-rakan anda dan juga ahli keluarga anda. agar kita semua dapat melakukan amar ma’ruf, nahi mungkar.. in shaa Allah.. icon smile Ingat!! Jangan Lakukan 24 Perkara Ini Dalam Hidup Anda ;) ;)

Jagalah Allah, Nescaya Allah Jaga Kamu

Assalamualaikum wbt,

Info Kesihatan : 3 Jenis Susu Ibu

Assalamualaikum wbt,


3 JENIS SUSU IBU

1) Kolostrum

Kolostrum ialah susu pertama yang dihasilkan oleh ibu ketika dari kehamilan lagi. Ia adalah 'makanan' terbaik untuk bayi baru lahir.

Kolostrum tidak terhasil dalam kuantiti yang banyak tetapi pekat dan sangat padat dengan nutrisi. Ia mengandungi antibodi yang bukan sahaja melindungi bayi dari bakteria dan virus, tetapi juga merangsang pengeluaran mekonium iaitu najis pertama bayi yang berwarna hitam.

SUSU MATANG (Mature Milk)

Kira-kira 2 ke 4 hari selepas bayi dilahirkan (bergantung kepada kekerapan penyusuan ketika beberapa jam dan hari pertama selepas kelahiran), 'susu matang' akan terhasil pula.

Ia terbahagi kepada 2 iaitu Foremilk dan Hindmilk.

2) Foremilk

Foremilk ialah susu yang dihasilkan ketika awal bayi menyusu.

Foremilk kelihatan lebih jernih kerana mengandungi lebih banyak air dan lebih sedikit lemak.

Ia mengandungi laktosa yang penting bagi pembentukan otak bayi dan memenuhi keperluan bayi menghilangkan kehausan. 

Foremilk juga kaya protein yang berguna untuk meningkatkan kekebalan tubuh, membantu mempercepat pembentukan saraf dan jaringan tubuh, dan memperkuat daya tahan tulang serta kulit.

3) Hindmilk

Setelah beberapa saat penyusuan (biasanya sekitar 5 minit), susu ibu akan berubah warna menjadi lebih putih bersih. Ia dipanggil hindmilk, kerana muncul di akhir atau di tengah-tengah proses penyusuan.

Hindmilk berwarna putih kerana mengandungi lebih banyak lemak dibandingkan dengan foremilk sehingga bayi akan mendapatkan cukup tenaga dan merasa kenyang seharian.

Hindmilk mulai terbentuk ketika kadar air susu dalam payudara berkurang. Semakin sedikit jumlah air susu, semakin tinggi pula kandungan lemak di dalamnya.

Lemak juga penting dalam melindungi organ-organ dalam tubuh bayi yang belum terbentuk sempurna, sebagai sumber tenaga dan melindungi tubuh bayi dari serangan suhu panas mahupun dingin.

Ada yang beranggapan bahawa bayi harus disusukan secara bergilir di kiri dan kanan payudara agar bentuk payudara tetap sama (tidak besar atau kecil sebelah).

Tetapi ini akan menyebabkan bayi lebih banyak menyerap foremilk daripada hindmilk. Akibatnya bayi akan mudah lapar dan sering gelisah dalam tidurnya.

Lebih baik biarkan bayi menyusu pada satu payudara sampai kosong, baru berpindah ke payudara satu lagi.

Atau 15 minit untuk 1 payudara, baru berpindah ke payudara satu lagi. Durasi menyusu yang normal adalah sekitar 25-30 minit, selebihnya bayi hanya menghisap puting susu tanpa menghisap air susu.

Sumber: 

http://www.babycenter.com/404_whats-colostrum_8896.bc

http://id.theasianparent.com/seputar-asi-mengenal-foremilk-dan-hindmilk/

#wawabiz

Vitamin Shaklee Untuk Ibu Menyusu?
📲 019-9966576
Nadiah Suhaidi

Mummy Yang Perasan Sentiasa Sihat

Assalamualaikum wbt,

Hai semua, apa khabar? Alhamdulillah, pejam celik pejam celik kejap saja masa berlalu. dah nak berakhir tahun ni ye. Dah complete azam tahun lepas? 

Ada mummy yang berazam nak fully breastfeed si manja kan, tercapai tak? Kalau tercapai alhamdulillah, if sebaliknya jemput baca kisah ibu muda ini. 

Mungkin sama dengan pengalaman kalian.

Tips Interview : Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

Assalamualaikum wbt,

Ramai yang dah nak habis study kan, mai akak nak payung tips menjawab soalan interview dalam bahasa inggeris. 

Ye laa, sekarang ni semua nak speaking. Tak kira company melayu ke, Cina ke, India ke. Kan2.

Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

1. Why do you want to work in this company? (Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?)

JAWAPAN SALAH: 
“Because I like to work here. I like this job. I love this industry”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handle any kind of task with minimal supervision.

2. Tell us about yourself/ Introduce yourself (Perkenalkan diri anda)

JAWAPAN YANG SALAH: 
“My name is Carla. I was born in 22 September 1989 in Sarawak. My mother is a housewife and my father is a teacher. I graduated from UITM in 2013. I studied Business Administration. I have never worked before.”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“My name is Carla and I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated. I’m hoping to be given a chance to experience the real world of business”

3. What did you quit your last job? (Kenapa anda berhenti kerja anda sebelum ini?)

JAWAPAN SALAH: 
“I quit because my last job was terrible. The workload was so heavy and the boss was so pushy. My previous boss was nightmare”

PERINGATAN: Majikan yang bakal mengambil anda bekerja ini mungkin bakal menjadi bekas majikan anda juga. Jadi, jangan tunjukkan yang anda suka memburukkan majikan.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.”

4. Where do you see yourself in five years? (Apa yang anda lihat di dalam diri anda 5 tahun lagi?)

JAWAPAN SALAH: 
“Relaxing in Maldives” atau “Being a boss in this company”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field

5. What’s your greatest weakness? (Apa kelemahan terbesar anda?)

JAWAPAN YANG SALAH: 
“I tend to put things to the very last minute.”

PERINGATAN: Jangan hanya beritahu kelemahan anda. Tidak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan anda.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time”

6. What salary are you looking for?
JAWAPAN YANG SALAH: 
“I hope to get a suitable salary that would be able to support me, living in this economy and in this big city”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience”

7. Why should I hire you?
JAWAPAN YANG SALAH: 
“Because I’m the best candidate” atau “Because you’re hiring”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I’m a team player, I work well under pressure, and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.”

p/s: Gambar sekadar hiasan

Tips Interview : Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

Assalamualaikum wbt,

Ramai yang dah nak habis study kan, mai akak nak payung tips menjawab soalan interview dalam bahasa inggeris. 

Ye laa, sekarang ni semua nak speaking. Tak kira company melayu ke, Cina ke, India ke. Kan2.

Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

1. Why do you want to work in this company? (Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?)

JAWAPAN SALAH: 
“Because I like to work here. I like this job. I love this industry”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handle any kind of task with minimal supervision.

2. Tell us about yourself/ Introduce yourself (Perkenalkan diri anda)

JAWAPAN YANG SALAH: 
“My name is Carla. I was born in 22 September 1989 in Sarawak. My mother is a housewife and my father is a teacher. I graduated from UITM in 2013. I studied Business Administration. I have never worked before.”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“My name is Carla and I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated. I’m hoping to be given a chance to experience the real world of business”

3. What did you quit your last job? (Kenapa anda berhenti kerja anda sebelum ini?)

JAWAPAN SALAH: 
“I quit because my last job was terrible. The workload was so heavy and the boss was so pushy. My previous boss was nightmare”

PERINGATAN: Majikan yang bakal mengambil anda bekerja ini mungkin bakal menjadi bekas majikan anda juga. Jadi, jangan tunjukkan yang anda suka memburukkan majikan.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.”

4. Where do you see yourself in five years? (Apa yang anda lihat di dalam diri anda 5 tahun lagi?)

JAWAPAN SALAH: 
“Relaxing in Maldives” atau “Being a boss in this company”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field

5. What’s your greatest weakness? (Apa kelemahan terbesar anda?)

JAWAPAN YANG SALAH: 
“I tend to put things to the very last minute.”

PERINGATAN: Jangan hanya beritahu kelemahan anda. Tidak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan anda.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time”

6. What salary are you looking for?
JAWAPAN YANG SALAH: 
“I hope to get a suitable salary that would be able to support me, living in this economy and in this big city”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience”

7. Why should I hire you?
JAWAPAN YANG SALAH: 
“Because I’m the best candidate” atau “Because you’re hiring”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I’m a team player, I work well under pressure, and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.”

p/s: Gambar sekadar hiasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...