Search This Blog

Tuesday, 17 May 2016

Are You Stress?

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, petang tadi wawa sempat hadiri talk bersama Dato Malek Noor tentang Pengurusan Tekanan dan Fatigue Management. 


Bergambar kenangan bersama Dato Malek Noor

Bekerja di sektor minyak dan gas sebenarnya mendatangkan pelbagai tekanan jika kita tidak mampu mengawal emosi dengan baik. Di tambah pula dengan persekitaran yang bekerja di bawah jadual yang ketat. 

Seawal interview untuk join kerja projek, biasanya kita akan di tanya mampukah anda bekerja di bawah stress? Di awal join kerja minyak dan gas, wawa macam blurr lagi. Pada wawa kenapa nak kerja under stress sedangkan kita boleh mengawal emosi kita. Selepas join kerja projek ini, barulah wawa faham kenapa waktu interview ditanya mampukah kerja di bawah tekanan.

Seriously, bekerja dalam sektor minyak dan gas ini memerlukan mental yang kuat. Jika tak mampu nak control, itu yang jadi gaduh antara bos dan anak buah. Dan fatigue boleh mengundang maut. 

Kata Dato Malek, untuk elak diri kita stress kita kena sayang, suka dan cinta dengan kerja yang kita buat.

Bagaimana nak suka? Mudah saja, setiap kali bangun pagi cakap perkara positif pada diri. Kawal minda kita, bukan emosi yang kawal kita. 

Boleh? InsyaAllah boleh kan. ")

Wawa punya alternatif lain untuk kekalkan emosi pada tahap paling baik. Iaitu dengan mengamalkan 1 biji bcomplex setiap setiap pagi, insyaAllah anda pasti tenang sepanjang hari.")

Nak cuba? Message kat no ni ye 0199966576.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...