Search This Blog

Wednesday, 8 June 2016

Resepi Udang Goreng Cili Bertelur

Assalamualaikum wbt,

Sharing dari kawan wawa, sedapnya laa hai. Simpan sini dulu boleh buat rujukan nanti.

Udang Goreng Cili Bertelur

Resepi : Aziekitchen



Bahan-bahan :

3-4 ekor ketam/udang
5 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili padi (potong) 
1 biji telur (pukul sedikit)
Sedikit halia
Sos tiram
Sos cili
Cuka
Minyak bijan
Garam
Gula

Cara-cara :

1) Kisar halia, bawang besar dan bawang putih dan tumis bahan kisar bersama cili kisar sehingga cili benar benar masak dan garing. hanya cincang halus sahaja bawang dan halia.

2) Masukkan semua bahan lain, kecuali telur. Bila dah secukup rasa, masukkan ketam atau udang. Tutup kuali supaya ketam cepat masak.

3) Bila ketam/udang dah masak, angkat keluar ketam/udang dari kuali dan diletak dalam pinggan. Tuang telur di atas udang.

4) Masukkan cili padi dan pecahkan sebiji telur ke dalam mangkuk dan kacau dengan garfu sebelum dituang ke dalam kuah sos. Kacau telur sehingga sebati. Tutup api.

5) Akhir sekali, siram kuah sos ke atas ketam atau udang yang telah dikeluarkan tadi.

5 comments:

Fifi Fizah said...

dap em.. :)

Nurzakiah Hanum said...

dapnyaaaaaaaaaaaaaa

Ryan DS said...

Rasa nampak sedap ..ada buat niaga ke

Amanda Suria said...

Udang is my fav....Bestnya..x pernah buat yg macam Ni...

Jari Manis said...

ala..ingat Wawa yg masak ;p

okey..nak copy resipi ni boleh?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...