Search This Blog

Tuesday, 26 January 2016

10 TIPS MEMULAKAN BISNES SEWAKTU BEKERJA

Assalamualaikum wbt,

10 TIPS MEMULAKAN BISNES SEWAKTU BEKERJA

Anda ada idea bisnes dan ingin berhenti kerja? Nanti dulu. Bukan semua bisnes berikan pulangan serta-merta. Mulakan bisnes sewaktu anda masih bekerja.

1. Mulakan seperti bayi belajar merangkak. Mulakan sedikit demi sedikit. Bukan semua bisnes boleh dilancarkan serta-merta. Banyak aktiviti awal bisnes boleh dimulakan sewaktu anda masih ada kerja lain, tanpa mengganggu kerja itu. Contoh: pendaftaran syarikat, mencari barang untuk pengeluaran (raw material), validate idea bisnes atau membangunkan website.

2. Belajar berkorban masa. Bangun awal sebelum solat Subuh untuk membalas email atau WhatsApp berkaitan bisnes. Gunakan masa makan tengah hari untuk bertemu supplier.

3. Usah bakar jambatan dengan majikan sedia ada. Walaupun anda sudah memulakan bisnes, anda masih ada tanggungjawab kepada pekerjaan sekarang. Usah gunakan masa kerja untuk buat bisnes. Semak semula terma non-disclosure agreement (NDA) atau conflict of interest. Pastikan anda patuh kepada kesemua terma tersebut.

4. Validate. Validate. Validate. Uji. Uji. Uji. Pastikan anda validate dan uji idea, produk atau perkhidmatan. Tentukan ia diterima oleh pelanggan sebelum anda melancarkan besar-besaran dan berhenti kerja.

5. Tentukan sasaran yang realistik. Pada peringkat permulaan, buat sasaran harian, mingguan dan bulanan. 

Sasaran harian lebih bersifat things to do. Contoh: balas email. Sasaran mingguan ialah aktiviti yang tak dapat disiapkan dalam masa sehari. Contoh: design website. Sasaran bulanan adalah milestone. Contoh: pelancaran website pada bulan pertama, mula jualan pada bulan ketiga, berhenti kerja dan berbisnes sepenuh masa pada bulan keenam, dan mengambil staf pertama pada bulan ketujuh.

6. Sewaktu bekerja, anda ada pendapatan. Gunakan pendapatan ini untuk melabur dalam bisnes. Dengan cara itu, anda tidak perlu membuat pinjaman modal.

7. Sekiranya sesuai, dapatkan rakan kongsi. Rakan kongsi yang baik boleh membawa bersama-samanya skil yang anda tidak ada. Dia juga boleh berikan anda semangat tatkala anda memerlukannya.

8. Usah habiskan masa bercerita hal-hal yang tidak produktif dan tidak ada kaitan dengan bisnes di media sosial dan WhatsApp. Kesemua ini adalah aktiviti membazir masa dan menghilangkan tumpuan kepada bisnes. Biarlah orang politik cakap politik. Kita cakap bisnes.

9. Sewaktu bekerja anda tidak ada banyak masa. Outsource sebanyak mungkin. Dengan cara ini, anda ada masa membangunkan bisnes dan tidak terikat dengan kerja-kerja yang menghabiskan masa dan memberikan pulangan yang sedikit.  

10. Pastikan bisnes anda mula memberikan pendapatan sebelum berhenti kerja. 

#usahawan #bisnes

-Nobisha

Tips Kejayaan Luar Biasa

Assalamualaikum wbt,

#tipskejayaanluarbiasa

Teknik "Beyond Marketing"

Assalamualaikum wbt

Harini tiba-tiba rasa nak kongsi mengenai teknik beyond marketing yang saya amalkan sejak dahulu.. Yang mana menjadi antara salah satu tips kejayaan dalam bisnes selama ini 😊

Teknik "Beyond Marketing"

Teknik yang jauh lebih hebat daripada segala jenis marketing di atas muka bumi ini.. Iaitu teknik "Menggembirakan Yang Maha Memberi Rezeki"

Kadang kala kita terlalu fokus kepada usaha kita.. Kepada marketing.. Kepada tips2 kejayaan yang dikongsi di sana sini..

Sampaikan kita lupa, walau apa jua teknik yang kita amalkan.. Sehebat mana pun guru kita.. Segigih manapun kita mempromosikan bisnes kita.. Tapi tidak akan bergerak satu pun tanpa izin yang Maha Memberi Rezeki, iaitu Allah yang Satu..

Saya pernah mencipta kejayaan besar dalam bisnes.. Dan bila saya renung kembali, saya dapati pada waktu tersebut saya sangat rajin menggembirakan hati Yang Maha Memberi Rezeki.. 

Saya juga pernah mengalami jatuh bangun dalam bisnes.. Saya sendiri pernah diuji dalam bisnes.. Dan bila direnung kembali, maka sedar lah saya bahawa saya dah banyak tinggalkan amalan-amalan yang saya gigih amalkan semasa bisnes meletop2 satu ketika dahulu..

Tak kira apa juga ekonomi yang melanda dunia.. Tak kira betapa meruncingnya ekonomi negara..

Tapi tidak akan bergerak sesuatu perkara tanpa izin Allah.. Apa-apa sahaja boleh terjadi dengan IZIN ALLAH..

Kerana ekonomi Allah melangkaui logik akal.. Melangkaui apa juga situasi ekonomi dunia..

Maka, lupakan apa sahaja kemelut ekonomi yang melanda.. Lupakan semua kegagalan yang pernah kita lalui.. Lupakan semua rumors2 serta gosip2 ekonomi yang menggangu fikiran kita..

Fokuslah mengejar redha Allah.. Fokuslah mengambil hati Yang Maha Memberi Rezeki.. Fokuslah menggembirakan hati Sang Pencipta.. 

Yakinlah Allah Maha Berkuasa di atas seluruh isi langit dan bumi.. Segalanya MUNGKIN dengan izin Allah..

Kembali lah pada Allah.. 

Buat apa yang pernah kita amal semasa berjaya dahulu..
Tambah apa yang kita rasa kita belum cukup buat..
Tingkatkan AMAL selari dengan tingkatnya USAHA kita..

InshaAllah, walau apa pun yang terjadi, kita tidak akan terkesan.. Rezeki kita akan sentiasa dimurahkan.. Jalan kita akan sentiasa dipermudahkan..

Kita akan kaya, berjaya, dunia dan akhirat dengan penuh keberkatan InshaAllah.. 

Pesanan ini bukan untuk anda sahaja, tetapi untuk diri saya juga InshaAllah.. Sama-sama kita kembali kepada Allah.. 

Kalau selama ini anda dah usaha bermacam-macam tapi hasilnya masih biasa-biasa sahaja, dah sampai masanya kita amalkan formula ini.. 

Jadikan ianya PRIORITY.. Amalkan sepenuh hati.. 

Amalkan formula "Beyond Marketing" ini..

❤️ Sedekah
❤️ Solat Awal Waktu
❤️ Zikir
❤️ Dhuha
❤️ Tahajjud
❤️ Al Waqiah
❤️ Hablum Minallah Hablum Minannas
❤️ Jaga amalan WAJIB. Tambah amalan SUNAT

Jangan risau "menjadi ke kalau aku amalkan semua ni"
Sebab segala urusan yang "DEAL" dengan Allah, hasilnya pasti LUAR BIASA.. InshaAllah! 

-MNM-


Semoga bermanfaat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...