Saturday, 19 August 2017

Tutorial Cara Letak Iklan Nuffnang Leaderboard dan Skyscraper Ads Unit

Assalamualaikum wbt,

Kali ni wawa nak share tutorial pasang iklan nuffnang jenis Leaderboard dan Skyscrapper ads unit. Iklan Nuffnang terbahagi kepada tiga iaitu, Leaderboard, Skyscrapper dan Large Rectangular. Bagi mendapatkan income tinggi dari nuffnang, wawa galakkan korang pasang ketiga-tiga jenis iklan ini. Jom kita pelajari tutorial letak iklan. Actually, topik ni wawa include dalam sillibus kelas wawa ajar cara buat blog dan dikenakan fee commitment RM5 per hour. Alhamdulillah, ramai yang berminat untuk menjadi blogger sebenarnya cuma tak tahu cara dan tiada mentor yang mengajar. So, bila wawa buat kelas ni, ramai laa yang rebut peluang..")

Dulu laman web Nuffnang berbeza dari sekarang. Nak tengok yang dulu punya tak? hihi..


pic pinjam dari blog ciktom..")

Inilah rupa web nuffnang 5 tahun yang lepas, hari ni dah berubah kan. Banyak pembaharuan.. :)

Ok, kita teruskan ke tutorial cara pasang iklan LB & SS.")

Cara pasang Iklan Jenis Leaderboard (LB) ads unit.

STEP #1 

First step buka web nuffnang dan log in.


STEP #2

Login masukkan email dan password.



STEP #3

Klik My Nuffnang -> Manage Blog -> Pilih Leaderboard (atas bintang 3 biji tu)



STEP #4

Tick bahagian Leaderboard - Choose the AD type you prefer


STEP #5

Copy Code

S
TEP #6

  1. Design -> Layout -> Add Gadjet HTML -> Paste Code -> Save -> Drag letak bawah Header (LEADERBOARD)
  2. Design -> Layout -> Add Gadjet HTML -> Paste Code -> Save -> Letak bahagian kiri atau kanan tepi post (Skyscraper)
STEP #7 


1)Kemudian berbalik pada blog, untuk ke “edit html “dengan pergi pada Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget template.
2) Download full template sebagai backup.
3)Tekan keyboard “ctrl+f” atau “f3” untuk cari code <body>
4)Paste code di dalam step 2, selepas/dibawah code <body>
5) Klik preview dan save jika tiada sebarang error pada coding.
***sekiranya semasa preview keluar pada iklan kotak kosong tulis error. Jangan bimbang ye. Itu bukan error pada coding. Just klik je save. Nanti bila view blog akan keluar iklan tue.



Semoga bermanfaat..")

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...