Saturday, 2 January 2016

How To Get Rich

Assalamualaikum wbt,

Nak kaya tak? Nakkkk..

Niatkan dengan betul, kita nak kaya untuk apa? Salah satunya nak bantu suami, nak ringankan hidup suami, ibu ayah, dan nak sedekah banyak-banyak.

Bila niat kita betul, insyaAllah Allah permudahkan. Jom buat 6 steps dibawah ni. Pesan Doktor Azizan, nak BERJAYA kena Follow orang BERJAYA.


MACAM MANA NAK DAPAT DUIT? 
~ GET RICH

#G: Get Up Early

Bangun awal sebelum matahari terbit. Macam mana nak berduit kalau asik bangun tengahari?

#E: Earn More Than You Spend

Buat duit lebih banyak daripada perbelanjaan. Nak belanja berpuluh ribu sebulan pun boleh, asalkan income setiap bulan lebih banyak daripada itu.

#T: Train Yourself 1 Financial Valuable Skill

Belajar 1 skil yang betul-betul boleh buat duit. Tambahkan ilmu dalam media sosial atau saham atau property atau bercakap atau mengajar orang, sampai betul-betul boleh tambah duit. 

#R: Resource network

Kenal orang, siapa kawan-kawan sekeliling kita. Bisnes perlukan networking. Tetapi kalau berkawan dengan mangkuk, jadi mangkuk ayun la jadinya. 

#I: Invest

Mula belajar untuk melabur. Duit kalau hanya simpan di bawah bantal, tidak akan bertambah. Duit perlu mengalir supaya sampai ke lautan duit

#C: Charity

Jangan lupa untuk bersedekah. Tanyalah rahsia siapa pun yang sudah kaya raya, pasti antara jawapan mereka ialah bersedekah. 

#H: Habit

Jadikan 6 perkara di atas sebagai rutin harian. Jangan setakat buat 1 hari je lepas tu bising-bising kata ini mengarut. Hari ni start bisnes, esok pagi terus jadi jutawan ke?

Pesanan dari sifu Mekanik Wang.

#SentapanNewYear
Shahfudin Sudin

2 comments:

najwa zahid said...

bookmark. thanks ye

Lady Of ZFA said...

wahhh bagusnyaa perkongsian ni :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...