Saturday, 16 July 2016

Slipped Disc Recover Dengan Vivix

Assalamualaikum wbt,

Pengalaman Adila yang menderita slipped disc sampai sukar untuk bernafas kerana terlampau sakit. Alhamdulillah, dengan izin Allah swt beliau kini mampu drive sendiri ke tempat kerja.



PERHATIAN untuk mereka yang ada SLIPPED DISC
------------------

Saya penghidap slipped disc. Undergo 1st surgery in April 2011 utk restructure disc L3/L4, L4/L5, L5/S1. 3 discs. Alhamdulillah, went well for 3 years.

In Dec 2014, doc sahkan dah chronic sbb level2 yg td tu slipped semula (doc sifatkan dah useless) dgn tambahan S1/S2 & S2/S3 pon dah slipped. Juga minor scoliosis 😭 i was bedridden for almost 2 weeks dgn keadaan ms tu nk tarik nfs pon terjerit sbb sakit sgt. X blh gerak bdn. Doc soh 2nd surgery which actually i might have to undergo another 3rd n 4th surgery jgk lps tu. I refused.

15 dec 2014, sy start vivix 3 tsp sehari selama 1 minggu. On day 3rd, blh bangun n susukn anak tnpa rs sakit. Ms tu bby baru 5 bln. Then 23 december sy dah blh bgn, berjln elok sume. Next week tu dlm 10 hari lps ambik vivix 1st dose, dah drive semula g kerja pergi balik (kepong - sh alam). Alhamdulillah. 

Masa tu plk, kena sekali denggi berdarah. Tp fast recover walhal doc dah mcm ragu2 dah ms tu. Org lain dah almost icu katanya sbb reading sy 7 je. Dan amazingly, sy still bengkak susu sbb warded, 4 hari x jmp baby. Sampai doc nak call husband nk soh bwk baby naik ward. Sy ckp xyah, byk pam je dah huhu...

Since then sy reduce 1 tsp sehari sampai hbs 2 botol. Lps tu, sbb kewangan x brp mengizinkan, sy just maintain dgn bcomplex n lecithin utk saraf (sbb saraf sy dah "luka parah" sbb kna tindih dek discs tu) dan mkn oste utk ganti painkiller. Sy x blh mkn painkiller actually. Rejection. Sy cuma boleh ambil morphine drip je. Tp bila sakit terpaksa ambik voltaren jab. Selain voltaren, say tramal jab, x hlg pon sakit saya. Plus, painkiller sy prescribed utk sy semua ada 3 level side effect. So mmg sy sgt3 elakkan la. 

Alhamdulillah, dah lm x sakit blkg due to slipped disc ni. Nnt bila ada rezeki lbh, nk smbung vivix balik.

Adila Hassan 

Ingin mencuba Vivix? Hubungi wawa +6019-9966576

3 comments:

nhhas said...

Adoiiii baca pun rasa kesakitannya

nhhas said...

Apa fx vivix sbnr nya?

Malinda said...

adik ipar akak yg bongsu pon kene slipped disc sejak 2-3 taun lalu kalau tak silap akak...pembedahan pulak asyik la di tangguh2...tapi mungkin ada hikmah yg tersembunyi di sebalik semua ujian ini...sebab baru2 ni doc ckp mungkin dia tak perlu di bedah sebab ada perubahan yg positip kat tulang dia...alhamdulillah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...