Search This Blog

Monday, 17 August 2015

Resepi Cucur Bilis Sedap Dan Sedap

Assalamualaikum wbt,

Semalam punya cerita, wawa dan suami readykan cucur bilis. Jam 11 malam baru request nak makan cucur atau orang terengganu panggil "Jeput Bilis"..hehe

Wawa prepare bahan, suami yang kacau dan goreng. Walaupun simple je bahan-bahannya tapi cucur ni rasa sedap tau. Cuma wawa kurang suka sikit bila husband wawa taruk bilis belambak. Macam bilis bersalut tepung jadinya..hehe


Bahan-Bahan


  1. Tepung gandum 300g (2 orang makan)
  2. Bawang besar di potong 
  3. Kacang panjang potong dadu
  4. Bilis ikut cita rasa korang nak letak banyak ke sikit
  5. Garam secukup rasa
  6. Air suam (taruk sikit2 ye)

Cara-Cara Membuat Cucur:

Masukkan Bilis, Bawang dan kacang panjang ke dalam bekas atau bowl besar. Masukkan tepung gandum dan air sedikit demi sedikit sambil kacau. Pastikan tepung gandum menjadi adunan rata. Pastikan ia tidak terlalu lembit dan tidak terlalu keras. Orang kata agak-agak laa ye.. hehe.

Selepas itu, panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas, masukkan sesudu demi sesudu dan goreng hingga habis. Goreng sampai kekuningan  supaya rangup untuk dimakan..
Ok, siap dan boleh dihidang..hihi

Simple kan? Boleh laa buat makan sambil-sambil tengok tv tu.. hihi

Selamat mencuba..”)

6 comments:

Mardiah Diana said...

salam singgah sini puan wawa....wahh...simplenya menu ni..makan cecah dengan sos cili pasti sedap ni puan wawa...

Malinda said...

assalamulaikum....singgah sini dan terus polow jugak...jumput2 bilis makan panas2 dengan air kopi0 depan tv waktu ujan...terbaekkkkk

paridah said...

cucur bilis biar banyak bilis baru terasa sedapnya...

Puan Wawa said...

Diana, pgl wawa je.. Hehe
Aah, makan cicah ngan sos cili.. Fuhh..tak ckp mkn sepinggan.

Puan Wawa said...

Waalaikumussalam lin..tq tau.. Hihi

Yg tu ofcourse.. Hehe

Puan Wawa said...

Wawa kurg suka bilis.. Ltk 4 5 rkor pn da ok..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...